onsdag 4. november 2009

Amalie Skram


Amalie Skram
Amalie Skram ble født i 1846, og vokste opp i Bergen, familien hadde trange økonomiske kår, hun vokste opp sammenmed mor og søsken, faren var reist til Amerika. Moren så ingen aen utvei enn å giftet bort Amalie til skipskapteinen Muller, Muller var en rik og veldstående mann. Men eksteskapet gikk dårlig, og de ble skilt etter noen år. Brudet ble vedlig tungt for Amalie Skarm, og måtte i en periode få psykisk hjelp. Det var på denne tida hun ble venn med bjørnson, og under et besøk hjemme hos ham traff hun sin neste mann, den danske forfatteren Erik Skram.
Ekteskapet med Erik skram gjorde det enklere for henne og skrive, året etter at hun giftet seg med Erik Skram kom fortellingen Karens Jul (1885)

Sjur Gabriel
Sjur Gabriel ble skrevet i 887 av Amalie Skram.
Boka Sjur Gabriel er den første av fire bøker i romanverket om Hellemyrsfolket. Perioden boka er skrevet i er Naturalismen.
Boka legger handlingen til den vesle gårdenHellemyren rett nord for Bergen i 1820-årene. Der bor Sjur Gabriel sammen med kona Oline sammen med deres 5 barn.
Familien er svært preget av bondesamfunnet, så de må jobbe dag og natt for og få penger.
Oline søker trøst i alkoholen, men hun får sin straff for dette. Hver gang Sjur Gabriel merker at hun er pregat av alkohol, slår han hun helseløs.
Mye ser mørkt ut for familien helt til Vesle-Gabriel kommer til verden, han er en solstråle som gjør hverdagen letter for familien. Olina blir syk og må på sykehuset, så Sjur Gabriel må ta seg av Vesle-Gabriel. Kjærligheten mellom Vesle-Gabriel og Sjur Gabriel blir veldig sterk.
Men plutselig en dag blir Vesle-Gabriel alvorlig syk og dør. Dette gikk svært tungt inn på Sjur Gabriel, og det førte til at han og begynnte og drikke.

Ingen kommentarer: