onsdag 4. november 2009

Arne Garborg

Arne Garborg
Arne Garborg ble født i 1851, han vokste opp på en liten gård på jæren. fram til han var 8 år så hadde han en bra oppvekst. Men så ble alt snud på hodet, faren til Arne Garborg ble fanatisk kristen, og det endte med at faren begikk selvmord. Denne opplevelsen gikk hardt innpå Garborg.
Han reiste fra hjembygda, og safra seg odelsgården.
Garborg var lærer og redigerte også aviser. Det var Bondestudentar i 1883 som var det store gjennombruddet, det var denne suksen som gjorde at Garborg kunne reise til Tyskland og Frankrike.
Etter detter skrev han veldig mye, han skrev blant annet de tre romanene Mannfolk(1886), Hjaa ho Mor(1890)og TrætteMænd(1891), de tre roamanene var alle innlegg i moraldebatten eller sedelighetsdebatten i samtida. Her viser han sammenhengen mellom fattigdom og prostitusjon, og hvordan et menneskefiendtlig samfunn ødelegger livet for mennesker. Alle de tre romanene har mange naturalistiske trekk.
Han dæde i 1924.

Fred
Roamanen Fred er skrevet av Arne Garborgi 1892.
Romanen handler om Enok Hove som er en religiøs gutt. Romanen har klare paralle handlinger om hans egen oppvekst. Hovedpersonen Enok Hove er preget av at bondesamfunnet ikke lenger er stabilt o oversiktelig, noe som den moderne tid med mekanisering av gårdsdriften var ansvarlig for. Enok søker hjelp til Gud for og holde på de gammle tradisjonene.
Boka uttryker en holdning til kristendommen som Garborg etter hvert kom fram til, og som var sterkt inspirert av forfatteren Leo Tolstoj.

Ingen kommentarer: