onsdag 4. november 2009

Camilla Collet


Camilla Collet
Camilla Collet ble født i 1813 i Kristiansand. hun var en skjønnlitrerær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper. Hun vokste opp i en embetsfamilie Dikteren Henrik Wergeland var hennes 5 år eldre bror.
Collet møtte Johan sebastian Welhaven i Kristiania, og de ble forelsket. Forholde mellom Camilla Collet og John Sebastian Welhaven tok slutt, og i 1841 giftet Camilla Collet seg med Peter Jonas Collet. Peter ble en god ektemann for Camilla, de kunne snakke om alt og det varveldig uvanlig blant ektefeller på den tiden, og Peter fikk Camilla til og begynne og skrive.
Etter et ti års lang ekteskap døde Peter Jonas Collet og Camilla Collet satt alene igjen med fire små sønner. Hun måtte selge huset, og klarte aldri og sakpe et hus på nytt. Hun slett med økonomiske problemer resten av livet, og det førte til at de tre største sønnene vokste opp hos slektninger, mens den yngste var meg og flytte rundt forbi.
Camilla Collet dødei 1895 i Christiania.

Om forfatterinner
Om Forfatterinner ble skrevet av Camilla Collet i 1872.

Amalie Skram


Amalie Skram
Amalie Skram ble født i 1846, og vokste opp i Bergen, familien hadde trange økonomiske kår, hun vokste opp sammenmed mor og søsken, faren var reist til Amerika. Moren så ingen aen utvei enn å giftet bort Amalie til skipskapteinen Muller, Muller var en rik og veldstående mann. Men eksteskapet gikk dårlig, og de ble skilt etter noen år. Brudet ble vedlig tungt for Amalie Skarm, og måtte i en periode få psykisk hjelp. Det var på denne tida hun ble venn med bjørnson, og under et besøk hjemme hos ham traff hun sin neste mann, den danske forfatteren Erik Skram.
Ekteskapet med Erik skram gjorde det enklere for henne og skrive, året etter at hun giftet seg med Erik Skram kom fortellingen Karens Jul (1885)

Sjur Gabriel
Sjur Gabriel ble skrevet i 887 av Amalie Skram.
Boka Sjur Gabriel er den første av fire bøker i romanverket om Hellemyrsfolket. Perioden boka er skrevet i er Naturalismen.
Boka legger handlingen til den vesle gårdenHellemyren rett nord for Bergen i 1820-årene. Der bor Sjur Gabriel sammen med kona Oline sammen med deres 5 barn.
Familien er svært preget av bondesamfunnet, så de må jobbe dag og natt for og få penger.
Oline søker trøst i alkoholen, men hun får sin straff for dette. Hver gang Sjur Gabriel merker at hun er pregat av alkohol, slår han hun helseløs.
Mye ser mørkt ut for familien helt til Vesle-Gabriel kommer til verden, han er en solstråle som gjør hverdagen letter for familien. Olina blir syk og må på sykehuset, så Sjur Gabriel må ta seg av Vesle-Gabriel. Kjærligheten mellom Vesle-Gabriel og Sjur Gabriel blir veldig sterk.
Men plutselig en dag blir Vesle-Gabriel alvorlig syk og dør. Dette gikk svært tungt inn på Sjur Gabriel, og det førte til at han og begynnte og drikke.

Arne Garborg

Arne Garborg
Arne Garborg ble født i 1851, han vokste opp på en liten gård på jæren. fram til han var 8 år så hadde han en bra oppvekst. Men så ble alt snud på hodet, faren til Arne Garborg ble fanatisk kristen, og det endte med at faren begikk selvmord. Denne opplevelsen gikk hardt innpå Garborg.
Han reiste fra hjembygda, og safra seg odelsgården.
Garborg var lærer og redigerte også aviser. Det var Bondestudentar i 1883 som var det store gjennombruddet, det var denne suksen som gjorde at Garborg kunne reise til Tyskland og Frankrike.
Etter detter skrev han veldig mye, han skrev blant annet de tre romanene Mannfolk(1886), Hjaa ho Mor(1890)og TrætteMænd(1891), de tre roamanene var alle innlegg i moraldebatten eller sedelighetsdebatten i samtida. Her viser han sammenhengen mellom fattigdom og prostitusjon, og hvordan et menneskefiendtlig samfunn ødelegger livet for mennesker. Alle de tre romanene har mange naturalistiske trekk.
Han dæde i 1924.

Fred
Roamanen Fred er skrevet av Arne Garborgi 1892.
Romanen handler om Enok Hove som er en religiøs gutt. Romanen har klare paralle handlinger om hans egen oppvekst. Hovedpersonen Enok Hove er preget av at bondesamfunnet ikke lenger er stabilt o oversiktelig, noe som den moderne tid med mekanisering av gårdsdriften var ansvarlig for. Enok søker hjelp til Gud for og holde på de gammle tradisjonene.
Boka uttryker en holdning til kristendommen som Garborg etter hvert kom fram til, og som var sterkt inspirert av forfatteren Leo Tolstoj.