onsdag 4. november 2009

Camilla Collet


Camilla Collet
Camilla Collet ble født i 1813 i Kristiansand. hun var en skjønnlitrerær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper. Hun vokste opp i en embetsfamilie Dikteren Henrik Wergeland var hennes 5 år eldre bror.
Collet møtte Johan sebastian Welhaven i Kristiania, og de ble forelsket. Forholde mellom Camilla Collet og John Sebastian Welhaven tok slutt, og i 1841 giftet Camilla Collet seg med Peter Jonas Collet. Peter ble en god ektemann for Camilla, de kunne snakke om alt og det varveldig uvanlig blant ektefeller på den tiden, og Peter fikk Camilla til og begynne og skrive.
Etter et ti års lang ekteskap døde Peter Jonas Collet og Camilla Collet satt alene igjen med fire små sønner. Hun måtte selge huset, og klarte aldri og sakpe et hus på nytt. Hun slett med økonomiske problemer resten av livet, og det førte til at de tre største sønnene vokste opp hos slektninger, mens den yngste var meg og flytte rundt forbi.
Camilla Collet dødei 1895 i Christiania.

Om forfatterinner
Om Forfatterinner ble skrevet av Camilla Collet i 1872.

Amalie Skram


Amalie Skram
Amalie Skram ble født i 1846, og vokste opp i Bergen, familien hadde trange økonomiske kår, hun vokste opp sammenmed mor og søsken, faren var reist til Amerika. Moren så ingen aen utvei enn å giftet bort Amalie til skipskapteinen Muller, Muller var en rik og veldstående mann. Men eksteskapet gikk dårlig, og de ble skilt etter noen år. Brudet ble vedlig tungt for Amalie Skarm, og måtte i en periode få psykisk hjelp. Det var på denne tida hun ble venn med bjørnson, og under et besøk hjemme hos ham traff hun sin neste mann, den danske forfatteren Erik Skram.
Ekteskapet med Erik skram gjorde det enklere for henne og skrive, året etter at hun giftet seg med Erik Skram kom fortellingen Karens Jul (1885)

Sjur Gabriel
Sjur Gabriel ble skrevet i 887 av Amalie Skram.
Boka Sjur Gabriel er den første av fire bøker i romanverket om Hellemyrsfolket. Perioden boka er skrevet i er Naturalismen.
Boka legger handlingen til den vesle gårdenHellemyren rett nord for Bergen i 1820-årene. Der bor Sjur Gabriel sammen med kona Oline sammen med deres 5 barn.
Familien er svært preget av bondesamfunnet, så de må jobbe dag og natt for og få penger.
Oline søker trøst i alkoholen, men hun får sin straff for dette. Hver gang Sjur Gabriel merker at hun er pregat av alkohol, slår han hun helseløs.
Mye ser mørkt ut for familien helt til Vesle-Gabriel kommer til verden, han er en solstråle som gjør hverdagen letter for familien. Olina blir syk og må på sykehuset, så Sjur Gabriel må ta seg av Vesle-Gabriel. Kjærligheten mellom Vesle-Gabriel og Sjur Gabriel blir veldig sterk.
Men plutselig en dag blir Vesle-Gabriel alvorlig syk og dør. Dette gikk svært tungt inn på Sjur Gabriel, og det førte til at han og begynnte og drikke.

Arne Garborg

Arne Garborg
Arne Garborg ble født i 1851, han vokste opp på en liten gård på jæren. fram til han var 8 år så hadde han en bra oppvekst. Men så ble alt snud på hodet, faren til Arne Garborg ble fanatisk kristen, og det endte med at faren begikk selvmord. Denne opplevelsen gikk hardt innpå Garborg.
Han reiste fra hjembygda, og safra seg odelsgården.
Garborg var lærer og redigerte også aviser. Det var Bondestudentar i 1883 som var det store gjennombruddet, det var denne suksen som gjorde at Garborg kunne reise til Tyskland og Frankrike.
Etter detter skrev han veldig mye, han skrev blant annet de tre romanene Mannfolk(1886), Hjaa ho Mor(1890)og TrætteMænd(1891), de tre roamanene var alle innlegg i moraldebatten eller sedelighetsdebatten i samtida. Her viser han sammenhengen mellom fattigdom og prostitusjon, og hvordan et menneskefiendtlig samfunn ødelegger livet for mennesker. Alle de tre romanene har mange naturalistiske trekk.
Han dæde i 1924.

Fred
Roamanen Fred er skrevet av Arne Garborgi 1892.
Romanen handler om Enok Hove som er en religiøs gutt. Romanen har klare paralle handlinger om hans egen oppvekst. Hovedpersonen Enok Hove er preget av at bondesamfunnet ikke lenger er stabilt o oversiktelig, noe som den moderne tid med mekanisering av gårdsdriften var ansvarlig for. Enok søker hjelp til Gud for og holde på de gammle tradisjonene.
Boka uttryker en holdning til kristendommen som Garborg etter hvert kom fram til, og som var sterkt inspirert av forfatteren Leo Tolstoj.

onsdag 21. oktober 2009

En god samvittighet av Alexander Kielland


Fru Warden er en rik kinne, som begynner og skjønne at hun ikke burde bruke penger på dyre klær og ting, men heller hjelpe og bruke penger på de som ikke har det så bra. hun bestemmer seg en dag for og reise til fattig hjem får og se hvordan de har det, når hun kommer der forstår hun at hun har et luksus liv iforhold til mange andre. hun syns veldig synd på famillien men etter hvert innser hun at, det er deres egen feil at de har det sånn. moren i huste er prostituert.
ironien i novellen er at Fru Walder egentlig reisete ti det fattige hjemmet bare for og få god samvittighet, ikke for og gjøre noe bra.

novellens budskap er at alle mennesker trenger omsorg for og holde seg oppe, men det er ikke alltid at den du har omsorg for trenger det mest.
samtidig viser de til at de fattige gjør alt for å utnytte de rike slik at de skal gi de penger. de lyver og stjeler for og få penger av de.
novellen er veldig reaistisk, akkurat det at den fattigefamilie faren har gjort datteren gravid og at fruen i huset er prostituert er veldig realistisk. Det er og veldig realtistisk at miljøet i novellen er et av de fattigste miljøet. At de tar fram kjønnsliv, fattigdom, sykdom og prostitusjon er og veldig realistisk.
det er ingen optmisme i denne novellen, og det gjør den veldig realistisk.





søndag 4. oktober 2009

Særemne referat

Jeg har valgt og analysere reklamefilmen Grandiosa lørdagspizza.
Reklame filmen Grandiosa lørdagspizza er en film som fort fanger din oppmerksomhet , sangen er morsom, og er først og fremst tilpasset for undgdomm, men folk i alle alder liker sangen. Reklamen er med første inntrykk fengende og fargerik.
I reklamefilmen er det skuespillere i alle alder, fra et barn til eg gammel mann som spiller. budskapet til Grandiosa er da at lørdagspizza er en pizza til alle. Målgruppen for denne reklamen er alle mulige slags kulturer, alder og kjønn. 
Reklamen foregår på mange steder, de er de stedene folk flest er, sånn for eksempel i en daglivarebutikk, fotball banen og mange andre steder.
Reklamen er veldig lettlest, du får fort ordene far sangen inn i hodet og personene fra filmen synger med.

budskapet i reklamefilmen er : kjøp Grandiosa lørdagpizza, den er god å med ekte biff og du får med rømmedresing og ikke minst lettvint og lage.

3691a94e50.jpg

mandag 21. september 2009

Er mennesker født frie?

"Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskeretigheter. De er utsyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd." Det er det menneskerettighetserklæringen sier, men stemmer det. 

I dag er ikke alle født frie, det er mange som blir født inn i kriger og andre forferdelige hendelser. Rundt om i hele verden er det folk som har det vondt hver dag, har vanskeligheter med å finne mat og vann, og i det hele tatt og overleve dagen. Vi er faktisk veldig heldige som har mulighett til og ta et glass vann fra springen og finne noe mat i kjøleskape, for det er faktisk veldig mange mennesker i denne verden som ikke kan det.
Så nei, alle har ikke de samme mulighetene og vi er heller ikke født like. 

torsdag 28. mai 2009

22 dager igjen :)


Sitter og teller ned dager hver eneste dag, 22 dager igjen nå.

Sommerferien er rett rundt hjørne og jeg gleder meg så sykt mye det kan ikke skrives med ord enn gang. Gleder meg til og sove lenge, eller bare og våkne klokken 8 om morningen og bare vitte at jeg ikke skal på skolen idag, elsker den følelsen.

Sommeren 09 skal bli perfekt, jeg skal jobbe og tjene masse penger. Pengen skal jeg bruke i Magaluf og resten av Sommeren.
10.juli 20.30 sitter jeg Linda og Christina på flyett ned til paradiset Magaluf. Det skal bli en ferie jeg ikke glemmer(håper jeg jaffal). våkne om morningen og ta på meg bikini på ut døren og der var jeg vist på stranden.
om 43 dager ligger jeg og soler meg på en av de solsengene på bilde til venstre ;)

Travel Tid


I det siste har det hvert veldig travelt med alt, det er travelte på skolen mange innleveringer som skla leveres inn og noen prøver som er rett rundt hjørnet.
I tilegg er det travelt på jobben, så mye fritid har jeg ikke fortiden. Men det er jo bare 22 dager til skolen slutter så jeg må bare leve med det. Sommeren er jo kommet så det er ikke rart at folk vil sitte ute på uteserveringa på jobben og ta seg en matbitt og en pils. Så lenge det er sol på himmelen er det travelt på jobben, men jeg har hørt at det skla bli en stygg sommer. Så vi må bare krysse fingrene for at det blir fint vær på sandvollyballen, matfestivalen og alle de andre festivalene som skal være i Stavanger i Sommer.
vi reiser og på en tur med friluftsliven 9.juli, da skal vi ut på sykkel tur. Turen går fra stavanger kai, derfra skal vi ta båten over til tau og så sykkle til Hjelmeland, så overnatter vi der. Neste dag sykkler vi videre til Sand og der skal vi skaffe vår egen mat, så fiske stangen må pakkes i setten. Pakklisten til turen er vel egentlig klar så jeg er igrunnen klar til og reise, gleder meg til det.

onsdag 21. januar 2009

Eventyr

Oppgave 1. Finn typiske eventyrtrekk ved eventyret om kvitebjørn kong valemon
- prinsessen fikk 3 barn og hun møtte dem 3 ganger.
- prinsen var forhekset.

- hun fikk 3 magiske tin som skulle hjlpe henne.
- eventyret begynner med det var en gang.


Oppgave 2.
Se på forskjeller og likhetre i de to eventyrene om Tommeliten og forklar hvorfor folkediktning er både nasjonal og internasjonal.
- likheter va at begge handlet om en liten gutt.
- begge eventuyrene har med grøtepisoden, når tommeliten datt i grøten.
- han hadde dårlig oppførsel
- tommeliten dør i begge eventyrene


Engelske versjonen
- de nevner trollmannen Merlin, kong Arthur det er typiske trekk for engeland.
- han forsvinner fra moren mange ganger


Norske versjonen
- han forsvinner fra moren 3 ganger
-
eventyret begynner det var en gang
- han drokna i smørauga